Artrose nek

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten zwakker en zachter wordt. In ernstige gevallen verdwijnt het kraakbeen zelfs volledig. Daarnaast vermindert de hoeveelheid gewrichtsvloeistof. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen. De nek is een veelvoorkomende plek van artrose.

Oorzaak artrose nek

Artrose wordt vaak ten onrechte gewrichtsslijtage genoemd. Het kraakbeen slijt niet af, maar verandert onder invloed van verschillende omstandigheden. Artrose in de nek kan ontstaan als gevolg van onderbelasting of juist overbelasting. Ook overgewicht kan artrose veroorzaken, hoewel dit niet vaak tot artrose in de nek leidt. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor artrose. Tenslotte kan artrose ook ontstaan als gevolg van een ontstekingsreactie in het gewricht.

Artrose nek voorkomen

Artrose in de nek kan nooit volledig voorkomen worden. Zeker op latere leeftijd zijn de gewrichten wat zwakker en kan artrose sneller ontstaan. Voldoende bewegen is een goede manier om de ontwikkeling van artrose tegen te gaan. Omdat artrose vaak als een slijtageproces wordt gezien, wordt soms gedacht dat er juist niet teveel moet worden bewogen. Dit geldt echter alleen voor zeer grote inspanning. Overbelasting is niet goed, onderbelasting echter ook niet. Voldoende beweging houdt de gewrichten gezond, omdat ze dagelijks voldoende druk krijgen om sterk te blijven.

Artrose nek behandelen

Artrose in de nek, net als artrose op andere plaatsen, is niet te genezen. Er is geen manier om het kraakbeen weer terug te laten groeien. De meeste behandelmethodes voor artrose zijn dan ook gericht op gezonde inspanning en het tegengaan van verergering. Oefeningen voor de nek zijn hier uitermate geschikt voor. Oefeningen zorgen voor een gezonde inspanning en druk op de gewrichten. De gewrichten blijven sterk en er treedt minder snel artrose op. Op de pagina nekpijn oefeningen vindt u enkele oefeningen die ook op artrose in de nek een positieve invloed kunnen hebben. Raadpleeg bij twijfel een arts of fysiotherapeut om te bepalen of de oefeningen geschikt zijn voor een specifiek geval van artrose in de nek.

Behandel en voorkom een stijve nek met simpele oefeningen