Nekpijn

Nekpijn komt erg veel voor en kan meerdere oorzaken hebben. In verreweg de meeste gevallen gaat het om vrij onschuldige oorzaken. Het gaat dan om een probleem in één of meerdere spieren in de nek.

Nekpijn door stijve of verkrampte spieren

In erg veel gevallen wordt nekpijn veroorzaakt door stijve of stramme spieren. Stijve spieren zijn veel minder bewegelijk dan normaal en zijn vaak ook erg verkrampt. De verkramping zorgt voor moeheid en spierpijn, maar ook voor extra spanning in de rest van de nek. Dit voelt pijnlijk aan, vooral als er wordt geprobeerd de nek op een normale manier te gebruiken. Mensen met een stijve nek zijn dan ook vaak geneigd de nek zo min mogelijk te gebruiken. Het gevolg hiervan is echter dat de spieren nog stijver worden en de pijn op den duur juist toeneemt. Bij een stijve nek is het dan ook het beste om de nek zoveel mogelijk normaal te gebruiken en enkele oefeningen te doen om de pijn te verlichten en de spieren soepel te houden.

Stijve of stramme spieren worden vaak veroorzaakt door stress, een verkeerde houding of door op de tocht te zitten. Bij een verkeerde houding valt vaak op het moment zelf niet op dat er sprake is van een verkeerde houding. Pas als er van houding wordt veranderd is de inmiddels ontstane nekpijn voelbaar. Het is dan ook belangrijk goed te letten op een goede houding, zowel tijdens het staan, zitten als liggen.

Whiplash

Een andere, minder vaak voorkomende oorzaak van nekpijn is een whiplash. Bij een whiplash slaat het hoofd met kracht naar achteren en vervolgens naar voren. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een kop-staartbotsing vaak. Bij deze klap treden er beschadigingen aan de nek op. Dit leidt tot (soms hevige) nekpijn.

Artrose in de nek

Een zeldzamere veroorzaker van nekpijn is artrose. Artrose is het zachter en zwakker worden van het kraakbeen in de gewrichten. Ook in de nek kan artrose voorkomen. Wanneer het kraakbeen zwakker wordt of zelfs verdwijnt uit het gewricht, is het pijnlijk om het gewricht te gebruiken. Bij artrose in nek uit dit zich in een vrij constante pijn in de nek, vooral wanneer deze gedraaid wordt. Meer informatie over artrose in de nek leest u op de pagina artrose nek.

Nekhernia

In sommige gevallen wordt nekpijn, en uitstraling naar de arm, veroorzaakt door een nekhernia. Een nekhernia is vaak het gevolg van een beknelde zenuwwortel. In de meeste gevallen kan een behandelend arts de diagnose nekhernia eenvoudig vaststellen, maar in enkele gevallen kan aanvullend onderzoek door middel van een MRI-scan noodzakelijk zijn om tot een definitieve diagnose te komen. Lees verder over een hernia in de nek op de pagina nekhernia.

Oefeningen tegen nekpijn

In verreweg de meeste gevallen wordt nekpijn veroorzaakt door stijve of verkrampte spieren. Nekpijn kan in deze gevallen goed worden tegengegaan door oefeningen uit te voeren die de spieren soepeler en sterker maken. Ook kan nekpijn worden voorkomen door regelmatig oefeningen te doen. Op de pagina nekpijn oefeningen vindt u een aantal oefeningen die u kunt doen om nekpijn tegen te gaan of te voorkomen.

Behandel en voorkom een stijve nek met simpele oefeningen