Nekpijn oefeningen

Oefeningen voor de nek kunnen nekpijn grotendeels voorkomen of tegengaan. Deze ontspanningsoefeningen voor de nek trainen de spieren in de nek en maken ze soepeler. Verkrampte spieren ontspannen dankzij de oefeningen, waardoor de nekpijn snel verdwijnt. Tegelijkertijd voorkomt u nekpijn door regelmatig oefeningen te doen.

Mensen met een baan waarbij veel druk op de nek staat of mensen die veel in dezelfde houding werken, doen er goed aan regelmatig deze stijve nek oefeningen uit te voeren. De kans op nekpijn wordt hierdoor een stuk kleiner. Ook bij een nekhernia kan het voorzichtig uitvoeren van oefeningen helpen tegen de pijn. U doet er altijd verstandig aan om de oefeningen te overleggen met uw arts of fysiotherapeut.

Stijve nek oefeningen

Hebt u weinig tijd, dan kunt u toch enkele simpele oefeningen uitvoeren. Ook op kantoor kunt u deze oefeningen doen om een stijve nek te voorkomen. De oefeningen zijn snel uitgevoerd en voorkomen een hoop problemen. Voor alle oefeningen geldt dat deze rustig en gecontroleerd moeten worden uitgevoerd.

Nekpijn oefening 1: Beweeg tien keer het hoofd van links naar rechts (nee schudden). U dient lichte rek te voelen. Beweeg vervolgens tien keer het hoofd van boven naar beneden (ja schudden). Ook hier is het goed om een lichte rek te voelen. Voer de beweging langzaam en gecontroleerd uit.

Nekpijn oefening 2: Breng het linkeroor naar de linkerschouder. Voer de beweging uit tot u lichte rek voelt. Ga niet te ver door. Doe hetzelfde naar de andere kant en voer de beweging naar beide kanten in totaal tien keer uit. Voer de beweging rustig en gecontroleerd uit. Concentreer u op een goede uitvoering.

Nekpijn oefening 3: Duw uw kin zover mogelijk naar buiten en trek vervolgens de kin zo ver mogelijk in. U hoort dit te voelen in de nekspieren achter en onder het oor. Voer de volledige beweging van de kin uitduwen en intrekken tien keer uit. Voer de beweging rust uit en concentreer u op de uitvoering.

Nekpijn oefening 4: Breng de kin richting de borst. Beweeg vervolgens het hoofd van links naar rechts. Voer de beweging rust uit en ga door tot u lichte rek in de nek voelt. In principe voert u dezelfde beweging uit als bij oefening 1, maar is het verschil dat u nu de kin op de borst houdt.

Door al deze nekpijn oefeningen regelmatig uit te voeren worden de spieren in de nek soepel en sterk. De stijve spieren komen beter los, waardoor ook de nekpijn minder wordt. Sterke en soepele spieren zullen daarnaast minder snel stijf of verkrampt worden in de toekomst. Het is dus verstandig deze oefeningen ook zo nu en dan te doen als u geen last van nekpijn hebt.

Behandel en voorkom een stijve nek met simpele oefeningen