Nekklachten

Een groot deel van de Nederlanders heeft zo nu en dan last van nekklachten. De nek wordt dagelijks erg veel gebruikt. Hiervoor is een samenspel van veel verschillende spieren, botten en pezen nodig. Een probleem met een enkele spier kan al leiden tot fikse nekklachten.

Meestal is de oorzaak vrij onschuldig en verdwijnen de nekklachten vanzelf. In enkele gevallen hebben de nekklachten een ernstigere oorzaak zoals een nekhernia of artrose in de nek. Vaak zijn de klachten ontstaan als gevolg van een verkeerde houding, stress of door op de tocht te zitten. Soms gaan de nekklachten ook gepaard met andere klachten, zoals duizeligheid en hoofdpijn.

Nekklachten duizelig

Regelmatig gaat een zere of stijve nek ook gepaard met duizeligheid. Dit lijkt op zichzelf geen logisch combinatie, maar is dit wel. Het evenwicht wordt bewaard door een combinatie aan systemen. Niet alleen het evenwichtsorgaan is belangrijk, maar ook de signalen die het lichaam ontvangt vanuit de spieren in de nek en benen. Wanneer de spieren in de nek erg verkrampt zijn, kunnen er verkeerde signalen naar de hersenen verstuurd worden. Dit kan leiden tot duizeligheid. Wanneer de stijve nek verdwijnt zal de duizeligheid ook verdwijnen.

Nekklachten hoofdpijn

Nekklachten gaan regelmatig samen met hoofdpijn. De spieren in de nek zijn verbonden met de schedel en lopen soms nog tot ver op het hoofd. Wanneer spieren in de nek verkrampt zijn, kan dit dus ook doorwerken naar het hoofd. De pijn zelf kan doorstralen of de verkramping van de spier zelf kan doortrekken naar het hoofd. De vergrote spanning of verkramping zorgt vervolgens voor hoofdpijn. Meestal is de hoofdpijn goed tegen te gaan met lichte pijnstilling als paracetamol.

Nekklachten oefeningen

Nekklachten worden vrijwel altijd veroorzaakt door stijve, verkrampte of gespannen spieren in de nek. De oorzaak hiervan verschilt. Het is belangrijk de nek zoveel mogelijk te blijven gebruiken. Dit voorkomt dat de nek nog stijver wordt en versoepelt de stijve spieren. Het uitvoeren van oefeningen voor de nek kan de spieren ontspannen, versoepelen en ook versterken. Door regelmatig oefeningen te doen kunnen veel nekklachten voorkomen worden, zeker wanneer er werk wordt verricht waarin er bijvoorbeeld veel in dezelfde houding wordt gezeten. Zijn er al nekklachten aanwezig, dan kunnen de oefeningen helpen de nek weer soepel te maken. De spieren moeten, ondanks de pijn, juist gebruikt worden om de klachten tegen te gaan. Bekijk de pagina nekpijn oefeningen voor een overzicht van enkele oefeningen voor de nek.

Behandel en voorkom een stijve nek met simpele oefeningen